Τριχοσκόπηση: Πως ανιχνεύουμε τις παθήσεις των μαλλιών

Πως πραγματοποιείται η τριχοσκόπηση;

Η τριχοσκόπηση γίνεται είτε με φορητό μεγεθυντικό φακό είτε με ψηφιακό δερματοσκόπιο που έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει με τη χρήση ειδικού software τις φωτογραφίες του τριχωτού της κεφαλής. Επίσης μπορεί να συγκρίνει παλιές και νέες απεικονίσεις έτσι ώστε να βλέπουμε την πρόοδο της θεραπείας στον συγκεκριμένο ασθενή.

Στην μεταμόσχευση μαλλιών μπορούμε να συγκρίνουμε την πυκνότητα των τριχοθυλακίων πριν και μετά την επέμβαση σε μία συγκεκριμένη περιοχή του τριχωτού έτσι ώστε να έχουμε αξιόπιστη πληροφόρηση για την βελτίωση που έχει επιτευχθεί.

Επίσης χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που υπάρχουν στην “τράπεζα” φωτογραφιών με χιλιάδες ιστορικά από τα πάμπολλα δερματολογικά ιατρεία που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο λογισμικό μπορεί να υπάρξει σημαντική βοήθεια ώστε να γίνει διάγνωση με πολύ υψηλή ακρίβεια.

Η μέθοδος χρησιμοποιείται τόσο για την διάγνωση αλωπεκιών όπως είναι η ανδρογενετική αλωπεκία, η γυροειδής αλωπεκία και η τριχοτιλλομανία αλλά και των ουλωτικών αλωπεκιών όπως ο θυλακικός λειχήνας, ο δισκοειδής ερυθηματώδης λύκος και η θυλακίτιδα decalvans.

Η μεγέθυνση που συνήθως χρησιμοποιείται σε ψηφιακή ή αναλογική μορφή είναι συνήθως 20 έως 30 φορές.

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος

Στη συγκεκριμένη πάθηση συνήθως οι ασθενείς χάνουν τα μαλλιά τους σε ποσοστό 20-80%. Η αλωπεκία μπορεί να είναι είτε ουλωτική δηλαδή να έχει την μορφή του λύκου του τριχωτού και να καταλείπεται ουλή όπου εμφανίζεται είτε και μη ουλωτική με τη μορφή της διάχυτης τριχόρροιας. Χαρακτηριστικό επίσης είναι σ’ αυτή την πάθηση οι ανωμαλίες του στελέχους της τρίχας(lupus hair), όπως η ελάττωση του πάχους και ο αποχρωματισμός του στελέχους.

Δερματομυοσίτιδα

Η προσβολή του τριχωτού της κεφαλής η συγκεκριμένη πάθηση ανέρχεται στο 60- 80% των ασθενών που πάσχουν από το συγκεκριμένο νόσημα. Συνήθως η τριχόπτωση είναι διάχυτη σε όλο το τριχωτό της κεφαλής και οι χαρακτηριστικές τριχοσκοπικές εικόνες είναι η περιθυλακική υπερκεράτωση, το περιθυλακικό ερύθημα, η απολέπιση και οι άσπρες και κίτρινες τελείες.

Αλωπεκία λόγω σύφιλης

Η συφιλιδική αλωπεκία εμφανίζεται στην δευτερογόνο σύφιλη σε ένα ποσοστό που φτάνει το 20% των περιστατικών. Η αλωπεκία εμφανίζεται σαν σκοροφαγώματα και έχει την μορφή της διάχυτης αλωπεκίας. Συνήθως εμφανίζεται στην ινιακή χώρα. Ωστόσο μπορεί να μπερδέψει τον δερματολόγο γιατί μπορεί να έχει την μορφή της διάχυτης αλωπεκίας ή ακόμα και της άνδρογενετικής. Η πιο χαρακτηριστική τριχοσκοπική εικόνα είναι η ελάττωση του αριθμού των τριχών ανά τριχοθυλάκιο, η εμφάνιση τριχών σαν χνούδι, οι σπασμένες τρίχες και οι κίτρινες κουκίδες.

Αμυλοείδωση

Η αλωπεκία δεν είναι και τόσο συχνή στο συγκεκριμένο νόσημα. Όταν εμφανίζεται έχει τη μορφή της διάχυτης αλωπεκίας ή της αλωπεκίας με κατά τόπους πλάκες αραίωσης. Με την τριχοσκόπηση παρατηρούμε την ύπαρξη ενός χαρακτηριστικού κοκκινωπού χρώματος εν είδει σολομού που περιβάλλει τα τριχοθυλάκια.

Συμπερασματικά λοιπόν η τριχοσκόπηση είναι ένα αποτελεσματικό και χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του δερματολόγου που μπορεί να διαλευκάνει την ύπαρξη συστηματικών νοσημάτων.

Ενδιαφέρεστε για ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΜΑΛΛΙΩΝ;

Κλείστε ΔΩΡΕΑΝ μία 20λεπτή Συμβουλευτική Συνεδρία για Μεταμόσχευση Μαλλιών!

Καλέστε μας